Nová knižka, v ktorej sa píše o P. Fabianovi

01.07.2017 23:51

 

V minulých dňoch vyšla nová knižka Sveťa Krna, v poradí už desiaty zväzok edície Hory, diaľavy s názvom „Cestou – necestou za polárnym slnkom“. Ako už názov napovedá, zaoberá sa skúmaním islandského vnútrozemia, najvyšších hôr Nórska, švédskeho Laponska a zapolárnych ostrovov.
V tejto knižke sa nachádza aj zmienka o ostrove Jan Mayen v Arktíde, na ktorý som v roku 2009 s Rasťom Horňákom vykonal expedíciu s cieľom vystúpiť na najsevernejšiu aktívnu večne zaľadnenú sopku ...na svete – Beerenberg. Zámer sa nám podaril, išlo o československý prvovýstup a ak nerátam domácich Nórov, tak sme boli predstaviteľmi len piateho národa na svete, ktorému sa to podarilo.
Krno v knižke venuje arktickému ostrovu Jan Mayen takmer päť stránok textu a na viacerých miestach cituje môj knižne nikdy nevydaný cestopis o tejto expedícii (viď. sekcia Knihy dostupné LEN prostredníctvom LULU.com). Knižka má aj bohatú fotografickú výbavu, v rámci ktorej sa nachádzajú aj štyri fotografie z našej expedície.
Táto knižka však nie je zaujímavá len kvôli nevýznamnej spomienke na našu akciu – je zaujímavá ako celok a preto ju odporúčam všetkým, ktorých zaujíma cestopisná literatúra.