Ako som sa stal cestovateľom/pestovateľom spomienok - časť

19.04.2010 13:49

 

Ak zavesíte v Baños prácu na klinec, neznamená to, že máte fajront.

 

Ako som už spomínal v Baños sa nachádza viacero outdoorových agentúr, ktoré lákajú návštevníkov na viac či menej adrenalínové aktivity. Fotografie vo výkladoch a na vstupných dverách do agentúr ukazujú turistických „dobrodruhov v medziach únosnej bezpečnosti„ pri raftingu, horolezectve, návšteve dažďového pralesa, či pri nočnom pozorovaní Tungurahuy.

Zvlášť nočné fotografie Tungurahuy sú veľmi efektné... Šrapnely žeravej lávy vyletujúcej z krátera obkolesené do ružova sfarbenými plynmi a parami, potôčiky stekajúcej žeravej, miestami ešte horiacej, lávy...

Kto by nechcel takú atrakciu zachytiť na fotografii?

Každý večer o deviatej vyrážajú mikrobusy naplnené turistami na parkovisko nad mestom odkiaľ už šliapu po svojich až k miestu, odkiaľ možno pozorovať kráter.

Každý večer tečú tri doláry za osobu do pokladnice agentúr.

Biznis sa hýbe.

Nečudo, že i my sme prejavili záujem o nočné fotografovanie Tungurahuy.

V náhodnej vybranej outdoorovej agentúre sedel osamelý, sympatický muž so zálesáckou bradou.

Povedali sme mu o čo nám ide.

Chvíľu sa na nás zahľadel, potom sa usmial a začal čosi hľadať v zásuvke stola, za ktorým sedel. Asi sme mu boli tiež sympatickí, alebo v nás odhadol ľudí, ktorí musia každý dolár dobre prerátať, než ho vydajú z ruky.

Povedal, že môže s nami ísť k sopke. Ale veľmi nám to neodporúča! Skôr než sme sa stihli začať paprčiť, podal nám správu Geofyzikálneho inštitútu platnú pre dnešný deň. A vzápätí vytiahol z fascikla aj druhú správu, ktorá bola datovaná v niektorý septembrový deň spred roka. I bez jeho ďalšieho dovysvetlovávania sme porovnaním oboch správ pochopili, že dnes večer je sopka mŕtva ako latinčina.

Pár profesionálnych vulkanológov ju síce neustále pozoruje, ale podobne ako lekári latinčinu, ju k životu dnes nepreberú.

Poďakovali sme sa mu za seriózne jednanie a odobrali sme sa do baru, ktorý sme si podvečer všimli vďaka nádhernej černošskej barmanke gazelovitého typu s bohatou hrivou kučeravých vlasov vykúkajúcej na ulicu.

V ten večer desiatky neuspokojených turistov schádzalo z pozorovateľní Tungurahuy nahnevaní na to, že za svoje doláre nedostali to, čo očakávali.

My sme síce o tie doláre nakoniec v bare prišli tiež, ale na rozdiel od nich, sme získali presne to, čo sme očakávali.