Ako som sa stal cestovateľom/pestovateľom spomienok - časť

19.04.2010 13:50

 

 

Mestečko Baños sa nachádza ukryté v hlbokom údolí plnom nádherných vodopádov a horúcich prameňov. Vzdialené od hlavného mesta len štyri hodiny cesty autobusom je mekkou nielen pre domácich ale aj pre zahraničných turistov.

Tých zahraničných však láka skôr široká ponuka zádverných (aby som poslovenčil módne slovo outdoor) aktivít.

Ponúka ich tu takmer dvadsiatka zádverných agentúr sídliacich najmä na hlavnej ulici Calle Ambato. Oddať sa možno jazdeniu na koni i na motorových štvorkolkách, raftingu i kaňoningu, zdolávaniu vrchov trekingovým, horolezeckým i horskobicyklovým spôsobom. Vydať sa možno za pozorovaním exotických vtákov i dymiacej sopky nad mestom...

Lákavá je i sympatická malomestská atmosféra. Domáci návštevníci do Baños prichádzajú skôr ako pútnici za bañosskou madonou Virgin de Aqua Santa – ochrankyňou mesta, ktorej je zasvätený veľký chrám.

Prichádzajú jej poďakovať za vykonané zázraky a vypýtať si požehnanie do ďalších dní. Každoročne v októbri prepuknú v meste oslavy na jej počesť, ktoré sú sprevádzané množstvom tanca, hudby a na jej zármutok vraj aj množstvom alkoholu.

Basílica de Aqua Santa dominuje štvorcovému námestiu lemovanému vysokými palmami. Postavili ju v gotickom štýle na začiatku storočia zo sopečného kameňa. Vďaka množstvu vodopádov a termálnych prameňov na okolí je bañoská Madona kompetentná v oblasti svätých vôd.

Steny baziliky sú pokryté olejomaľbami, ktoré názorne ukazujú všetky dramatické okamihy v histórii mesta, pri ktorých Virgin de Aqua Santa zasiahla a pomocou zázraku odvrátila skazu. Skazu, ktorá sa na mesto hrnula vo väčšine prípadov v súvislosti s vulkanickou činnosťou sopky Tungurahua, ležiacej nad mestom.

Na prelome rokov 1999/2000 sa však radní mesta príliš na zázraky nespoliehali a kvôli zvýšenej vulkanickej činnosti nariadili evakuáciu mesta. Podnikatelia v oblasti cestovného ruchu si oddýchli až keď sa sopka opäť trochu upokojila a mohli svoj biznis rozbehnúť nanovo.

Sopka Tungurahua nazývaná tiež „čierny obor„ je päťtisícovka, na ktorú sa dá pomerne jednoducho vyšplhať. Plyny, para a popol z jej krátera sa v podobe dymu tiahne na kilometre ďaleko rovnomennou provinciou.

Obyvatelia mesta vykonávajú pravidelný nácvik evakuácie a aj návštevníkom mesta sa odporúča, aby si boli vedomí potenciálneho nebezpečenstva a pred návštevou mesta sa informovali v Geofyzikálnom inštitúte v Escuela Politécnica Nacional o stave sopky a o predpovedi na najbližšie dni.