Ako som sa stal cestovateľom/pestovateľom spomienok - časť

19.04.2010 13:44

 

Záhadné foto z Riobamby.

Vracali sme sa neskoro večer z ktorejsi krčmy v Riobambe a škriepili sa o tom, či sme to dnes trochu neprepískli a či a kto si bude zajtra niečo pamätať z dnešného večera. Priateľský spor nemal východisko. Až vo chvíli, keď Martin práve prekračoval kanálovými poklop zapustený do riobambského chodníka, našiel riešenie:

„Všetci sa vyzujte a dajte nohu na kanál! Vyfotím ich a kto zajtra nebude vedieť, ktorá noha je jeho, tak ten je jasný!„ 

Nebolo nás treba pobádať.

Zakrátko sa ocitlo šesť nôh na poklope a Martin stlačil spúšť. Identifikácia nôh nám na druhý deň zabrala takmer hodinu a napriek tomu sme si s výsledkom neboli stopercentne istí. Niektorí sa k ponúknutým nohám nechceli priznať a niektorí si nárokovali nohy, na ktoré mal zálusk niekto iný. Jedine na Simoninu nohu si nikto nerobil nárok, pretože vyzerala krásne žensky a zúčastnení chlapi nemali problém so svojou orientáciou. O tom, komu patria ostatné nohy sme sa dohadovali až do konca.

Keď som kanálovú fotku ukázal doma manželke, okamžite a neomylne ukázala prstom na nohu, o ktorej som sa aj ja domnieval, že by mohla byť mojou.

Je strašne deprimujúce, keď zistíte, že vás manželka po toľkých rokoch manželstva bez váhania a na prvý pohľad identifikuje už podľa chodidla!

No ale zase má to aj svoje výhody – keď by to pri budúcej ceste lietadlom celkom nevyšlo a my by sme obhorení havarovali niekam medzi alpské končiare, tak mám aspoň istotu, že neskončím v nejakom bezmennom hrobe...

 

 

"Väčšina čajok sa neunúva naučiť ani len základnú abecedu lietania. Stačí im, keď dokážu vzlietnuť nad more za potravou a vrátiť sa na breh s plným žalúdkom. Ani im nezíde na um, žeby sa mohli zdokonaľovať v lietaní. Ale čajka, o ktorej je tento príbeh, sa väčšmi zaujímala o lietanie než o jedlo. Lietanie miloval Jonathan nadovšetko.

Bolo mu jasné, že za takýto spôsob myslenia nebude u čajok obľúbený. Ani jeho rodičia neboli ktovieako nadšení, že Jonathan celé dni, od svitu do mrku, trávi osamote a nacvičuje nízky vodorovný let."

                                                                                                                  Richard Bach: Čajka Jonathan Livingston

 

"Čajka Jonathan žila od toho dňa na mieste, ktoré sa nazývalo Ďaleké útesy. Samota ju nezarmucovala, skôr ju trápilo, že ostatné čajky odmietli nádheru života, ktorú poskytuje dokonalé lietanie; odmietli totiž otvoriť oči a vidieť."

                                                                                                            Richard Bach: Čajka Jonathan Livingston

 

"Som príliš inteligentný na to, aby som mohol byť šťastný."

 Anonym

"Je krajina bláznov, kde každý blázon má svoj slnečný lúč."

                                                   Anonym

Kontakt

Pavol Fabian tibet1@azet.sk