Ako som sa stal cestovateľom/pestovateľom spomienok... časť

18.04.2010 14:49

 

             Dva spôsoby ako zohnať peniaze na cestovanie.

 

1. Reálny spôsob.

Potrebné pomôcky: 5 litrová zaváraninová fľaša.

Metodika: Každý deň po návrate domov sa prekutráte všetkými vreckami, z ponachádzaných mincí vyselektujete desaťkorunáčky a vložíte ich do zaváraninovej fľaše. Ide o nie drastickú formu šporenia, ktorá vás nijako nezaťaží.

Kapacita fľaše: Do fľaše vojde niečo vyše 24 000 Sk

Dĺžka šporenia po naplnenie fľaše: cca 2 roky

Odporúčanie: Je vhodné viesť si inventárny zoznam, do ktorého každý prírastok mincí zaznamenáte, pretože zratúvanie mincí vám zaberie takmer hodinu.

Riziká: Všetci ostatní členovia rodiny budú v čase núdze siahať po minciach z fľaše. Samozrejme s tým, že požičanú sumu zase vrátia. Ale nie vždy vrátia! Brániť sa tomu možno uzamknutím fľaše do priestoru, od ktorého máte kľúč len vy a prehľad o stratách budete mať aj vďaka inventárnemu zoznamu.

Vylepšenia metodiky: Ak sa šporenia zúčastnia viacerí, alebo dokonca všetci členovia domácnosti dvadsaťštyri tisícová suma sa primerane znásobuje. (Nehovoriac o tom, že pri nenávratných pôžičkách budú teraz už „okrádať„ sami seba).

 

2. Menej reálny spôsob.

V Maďarsku stávková spoločnosť Szerencsejáték organizuje tipovaciu súťaž Ötöslottó. Môžete namietnuť, že predsa Športku máme aj u nás. Áno máme, ale v Ötöslottó sa dajú vyhrať podstatne vyššie sumy. 16. novembra 2002 bola naakumulovaná už 1 miliarda 710 miliónov forintov. (3.11.2003 bolo naakumulované 4,34 mld.Ft.) Hlavná výhra prerátaná na koruny síce už nepôsobí tak ohromujúco (cca 291 mil. Sk) a prerátaná na euro (cca 7,1 mil. euro) ešte menej, ale koho by taká výhra nepotešila? Problém je v tom, že musíte uhádnuť 5 z 90 čísiel. Šanca, že uhádnete je 1:44 000 000. Trikrát väčšia šanca od tejto je, že vás trafí blesk. Samozrejme obyvateľovi stredného Slovenska je asi zaťažko ísť podať do Maďarska Ötöslottó, ale z Bratislavy zájsť do prvej dediny za hranicou - Rajky, kde na zanedbanom námestíčku s pamätníkom obetiam 1. svetovej vojny je stávková kancelária Tottó Lottó nie je až taká záťaž ani časová ani finančná. A navyše takáto aktivita je tiež spojená s cestovateľstvom. A ak budete mať šťastie tak 1 710 000 000 Ft. Síce nevyhráte, ale v stávkovej kancelárii si vás odchytí novinár, urobí s vami rozhovor, ktorý spolu s vašou fotografiou uverejní v miestnej tlači. Tak sa to aspoň udialo mne. A ak vyhráte, nemáte problém obletieť celú zem hoci aj 600 krát. Ale nie v kozmickej rakete! Na takúto vesmírnu turistiku, ktorá sa už tiež začína rozvíjať, vám ani 1 710 000 000 Ft. stačiť nebude! Mimochodom to je tiež jedna z vecí, ktorú vám cestovanie po svete pomôže uvedomiť si v plnej nahote, ale len ťažko pochopiť - obrovskú nespravodlivú nerovnosť. Na jednej strane jedinci, ktorí sú schopní bez problémov utratiť za týždňový „zájazd„ do vesmíru vyše 800 miliónov dolárov, na druhej strane množstvo biednych ľudí v Nepali či Bangladéši a samozrejme aj inde, ktorý musia prežiť s pol dolárom na deň. To je trvalo neudržateľný stav. Buď si ľudstvo, a najmä bohaté krajiny Západu, uvedomia neudržateľnosť tohto stavu, alebo nás, obávam sa, že už v blízkej budúcnosti, očakáva mohutný celosvetový výbuch sociálnej nespokojnosti a možno aj tretia svetová...

 

 

"Väčšina čajok sa neunúva naučiť ani len základnú abecedu lietania. Stačí im, keď dokážu vzlietnuť nad more za potravou a vrátiť sa na breh s plným žalúdkom. Ani im nezíde na um, žeby sa mohli zdokonaľovať v lietaní. Ale čajka, o ktorej je tento príbeh, sa väčšmi zaujímala o lietanie než o jedlo. Lietanie miloval Jonathan nadovšetko.

Bolo mu jasné, že za takýto spôsob myslenia nebude u čajok obľúbený. Ani jeho rodičia neboli ktovieako nadšení, že Jonathan celé dni, od svitu do mrku, trávi osamote a nacvičuje nízky vodorovný let."

                                                                                                                  Richard Bach: Čajka Jonathan Livingston

 

"Čajka Jonathan žila od toho dňa na mieste, ktoré sa nazývalo Ďaleké útesy. Samota ju nezarmucovala, skôr ju trápilo, že ostatné čajky odmietli nádheru života, ktorú poskytuje dokonalé lietanie; odmietli totiž otvoriť oči a vidieť."

                                                                                                            Richard Bach: Čajka Jonathan Livingston

 

"Som príliš inteligentný na to, aby som mohol byť šťastný."

 Anonym

"Je krajina bláznov, kde každý blázon má svoj slnečný lúč."

                                                   Anonym

Kontakt

Pavol Fabian tibet1@azet.sk